De Paintball Boerderij in Ewijk Het Paintball Strand in Ermelo De Airsoft Loods in Rijkevorsel 

Paintball Manege

 
menu

Strategy guide

Behalve een leuke hobby of een dagje uit is paintball een topsport en worden er veel wedstrijden en toernooïen gehouden! Maar hoe trainen de pro's en wat maakt hun zo goed in paintball? Communicatie, conditie en de lust om te veroveren! Zij trainen de conditie en flexibiliteit om vliegensvlug toe te kunnen slaan of manouvres te kunnen maken. Dus een goede warming-up zal geen kwaad doen voordat je het veld betreedt!

De velden onveilig maken, tegenstanders uitschakelen en de vlag veroveren. Dat is het doel van paintball. Hoe win je? Denk als een team, beweeg als één. Communiceer over jullie plan van aanpak. Navigeer elkaar als iemand ingesloten zit. Durf te gaan waar geen ander durft te gaan!

Communicatie is een belangrijk punt bij paintball. Als je duidelijke codes afspreekt met elkaar, kun je op een snelle manier kenbaar maken of je een tegenstander hebt geraakt, of je zelf bent geraakt en of je dekking wilt of terug wilt trekken. Kies makkelijke of duidelijke codewoorden zoals bijvoorbeeld "MAYDAY", "G1 (Gee-one)" of "MAN DOWN" etc. Spreek bijvoorbeeld af dat je elkaars codewoord herhaalt en daarmee bevestigt dat je het gehoord hebt en het gaat doen. Ook je teamgenoten zijn belangrijk in het spel. Door middel van een goed communicatie level in je team zul je eerder overwinnen en veroveren.

 

Val aan!

Plan van te voren je strategie per game. Ga je hard of start je langzaam op? Met hard opstarten word bedoeld: zodra het spel start, sprint je als team al schietend naar voren en verschuilt je achter een object. Dit kan in je voordeel werken als je bijvoorbeeld Capture the flag speelt. Je hebt dan al top posities en kunt de vlag sneller veroveren of verdedigen.

Of doe het 50/50: een deel van het team schiet meteen op de tegenstander, de rest van het team sluipt naar voren naar een mooie positie.

- Houd de tegenstanders op positie. Als de tegenstander achter een object verscholen zit, schiet dan op hem of het object, langere tijd, zodat hij niet beweegt of wegrent. Op die manier kun je door middel van communicatie met je teamgenoten, hem insluiten of van een andere kant raken.

- Wanneer je een tegenstander ziet rennen, schiet dan niet óp hem, maar in de richting waarop hij rent. Doe dit enkele meters voor hem, afhankelijk van hoe snel hij rent. Zo raak je hem.

- Wanneer je de vlag wilt veroveren die nog in het midden van het veld ligt, en de tegenstanders zijn dichterbij, dan zul je echt als een team moeten samenwerken! Communiceer over de tegenstanders die jullie als eerst willen uitschakelen. Of wie je gedekt houd tijdens een stormloop naar de vlag. Zorg allereerst voor overzicht. Om te weten te komen wie waar verstopt zit, zul je even moeten verkennen en observeren. Geef aan elkaar door wat de status is en de volgende move.

- Flanken. Dat houd in dat je als team een snelle start maakt en één kant van het veld meteen verovert. Vanuit hier zul je dan de langzame starters en de onoplettende van de tegenstanders kunnen schieten.

 

Verdedig je!

Start je langzaam op: dan kun je goed observeren wat de tegenstanders doen. Duidelijk communiceren over welke kant van het veld  je als team wilt gebruiken om de tegenstanders in te sluiten etc.

- Als je het op een rennen zet, duik dan achter het object waar je wilt verschuilen ipv af te remmen. Zo heeft de tegenstander minder kans je te raken. En houd je armen dicht tegen je lichaam aan. Zo ben je een minder grote target.

- Speel vanaf de zijkanten in het veld, niet door het midden. Zo ben je namelijk een opvallende target. De velden hebben grenzen, aangegeven door netten. Dus als je via de zijkanten speelt voorkom je dat je van achteren of meerdere zijkanten kunt worden geraakt.

- Als je verscholen zit of als enige ingesloten bent achter een object en je wilt schieten, zorg er dan voor dat je aan de zijkant van het object langs schiet ipv erboven uit. Als je steeds boven het object tevoorschijn komt, ziet te tegenstander je snel, en jij ziet vrijwel niks. Je ziet steeds maar een klein beetje als je er bovenuit komt. Als je via de zijkant gaat, zie je al een groot deel van het veld naast je. Als je dan aan de zijkant langs het object schiet, zorg je ervoor dat alleen de tegenstanders die recht tegenover je zitten, jou kunnen zien en heb je je zij gedekt. Communiceer met je teamgenoten om er samen voor te zorgen dat jij weer veilig terug kunt trekken.

- Ben je als team ingesloten en zie je geen snelle uitweg? Dan komt het echt op jullie communicatie skills aan om eruit te komen. Eerst de situatie goed overzien, dan de situatie doorgeven aan je teamgenoten. Er zullen een aantal voor dekking moeten zorgen terwijl de anderen een uitweg zien te banen door de objecten. Na een aantal stappen switchen de rollen. Degene die net gerend hebben, zullen nu de anderen dekken.

- Word je geflanked? Communiceer met je team en houd de tegenstanders op positie. Schiet op de tegenstander of op het object waarachter hij verscholen zit. Een langere tijd, zodat hij niet beweegt of wegrent. Op die manier kun je door middel van communicatie met je teamgenoten, hem insluiten of van een andere kant raken. Één voor één. Dan zullen ze vanzelf terug trekken om zichzelf te redden.

 

Wat tips van de pro's..

- Maak je tegenstander bang. Als je ziet dat een tegenstander op een object af rent om daarachter te verschuilen, schiet dan op het door hem gekozen object. Dit zorgt voor een dreiging bij het object en zal de tegenstander er eerder voor kunnen kiezen weer terug te rennen.

- Wees onvoorspelbaar. Als je verschuilt achter een object, schiet dan vanaf de linkerzijde, stap naar de rechterzijde en schiet daar vandaan. Bijv. links, links, rechts. Of schiet eerst staand, en dan gehurkt. Zo verschilt de hoogte en maak je minder kans om geraakt te worden.

- Wanneer je je kogels bijvult, doe dit op een veilige plaats. Waarbij je gedekt word door een teamgenoot, of vul bij terwijl je door blijft schieten. Anders ben je een zittende target.

 

Last but not least

- Het is een sportief evenement. Het zal wat spierkracht en conditie vergen! Wees voorbereid. Zorg dat je sportieve kleding aan hebt, kleding waarin je goed kunt bewegen. Ook schoenwaar in de vorm van oude (!) gympen is beter dan laarzen. Hier kun je op den duur last van krijgen.